Відкритий семінар "Спокій в часи кризи".
Київ, 20 липня 2016
Як сталося, що сьогодні у світі зовсім немає спокою? Якщо подивитись глобально, можна подумати, що немає нічого, окрім страждань та насильства, і люди не розуміють, що треба робити — як по відношенню до себе самого, так і по відношенню до світу.

Тим не менш, можна жити в мирі і злагоді. Можна, незважаючи на хаос довкола нас, відчувати стан спокою та миру. Дуже важливо зрозуміти глибинні причини того, що відбувається, поліпшити якість нашого мислення. Як цього досягти?

Ці та інші питання обговорювали учасники відкритого семінару «Спокій в часи кризи», організованого Київським центром Брахма Кумаріс.
Тема семінару, який проходив 28 липня у "Маріїнському" залі столичного готелю "Україна", поєднала таких різних людей, як заступник голови Київського міського центру Всеукраїнської асоціації гуманної педагогіки Зінаїда Хоменко, паст-президент Ротарі-клубу "Київ-Центр" Ростислав Лукач, директор видавництва "Наукова думка" Ігор Алексєєнко, завідувач кафедри філософії науки та культурології Центру гуманітарної освіти НАН України Володимир Кизима, головний лікар Київского міського центру здоров`я Отто Стойка, директор Інституту розвитку психоаналізу Людмила Ускова, голова правління Київської міської громадської організації інвалідів Любов Іванова, керівник Інституту Сучасної Жінки Ольга Ципуринда, директор Київского міського центру сім`ї "Родинний дім" Галина Козлова, заступник директора Національного центру народної культури Тетяна Пошивайло, а також багато інших.

Головною подією семінару став виступ Чарлза Хогга, національного координатора Всесвітнього Духовного Університету Брахма Кумаріс в Австралії.
Його спокійний погляд і доброзичлива посмішка з перших хвилин стали наочним доказом того, що навіть в наші непрості часи ми можемо не лише зберігати внутрішній спокій, але й ділитися цим з іншими.

«Мені треба задати собі одне просте питання - що в цьому світі я можу контролювати? Чи можу я контролювати уряди або політичні сили? Економіку? Погоду? Напевне ні. Чи є в мене контроль над членами своєї родини? Я так не думаю. Де ж знаходиться моя сфера контролю?
Насправді, це мої думки, мої почуття і моє внутрішнє ставлення» (з виступу Чарлза Хогга).

Після невеликої медитації, яку провів Чарлз Хогг, слухачі наче перенеслись до іншого світу - світу, де спокій не сниться, а є природнім станом кожної людини.

Після кава-брейку всі бажаючі змогли задати питання та поділитись своїм власним досвідом. Проводив обговорення фасилітатор семінару, експерт в сфері соціальної політики та прав дітей В`ячеслав Федченков.

«Те, що ми отримали тут - це щось дуже тонке, тендітне і глибоко особисте. Однак ми не повинні вважати це лише своїм власним. Давайте зробимо наступний крок - розповімо про це всім своїм друзям» (з виступу учасниці семінару).